sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Papusoppaa

Ainakin minulla on jo pitkään ollut sellainen haave, että hankkisin valmistamieni ruokien laadukkaat ja terveelliset raaka-aineet tyylikkäällä korilla kotiin kantaen kauppahallista ja torilta. Käytännössä tämä ei kyllä ole montaa kertaa toteutunut, vaan arki sujuu näin: pysähdyn kotimatkalla tosi nälkäisenä pieneen lähikauppaamme ja ostan sieltä perusmättöä, josta nopeasti saa arkiruokaa. Myönnän kyllä, että ravintosisältöä yritän miettiä jonkun verran, mutta kuitenkin tärkein kriteeri on se, että ruoan on oltava pöydässä nopeasti, vaivatta ja siten tietysti useimmiten vähän vähemmän eksklusiivisista raaka-aineista.

Tämä ei minua masenna, sillä näitä erilaisia haaveita tyylikkäästä elämästä on vuosien varrella ollut ja mennyt. Ennen kuin olin edes naimisissa haaveilin omakotitalosta, jossa olisi iso puutarha. Puutarhassa kasvaisi omenapuita ja syksyisin vaeltelisin onnellisena kaunis kori käsivarrella kukkamekko päälläni korjaamassa omenasatoani.

No nyt on sitten talo ja puutarha. Ja on ne omenapuutkin. Omenia on kymmenen vuoden aikana tullut niin vähän, että ei niiden keräämiseen ole kyllä koria tarvittu. Lisäksi tänä talvena jänikset ovat tehneet tuhojaan niin perusteellisesti, että hämmästyn jos noihin enää tulee lehtiäkään, omenoista nyt puhumattakaan. Toki siitä huolimatta olen ihan onnellisena vaellellut puutarhassani kuluneet verkkarit jalassa kauhistellen sitä rikkaruohojen määrää joka vuosi vuodelta tuntuu ottavan yliotteen kaikesta, missä edes vähän on jotain kasvualustaksi kelpaavaa.



Jostain kumman syystä olen tosi mieltynyt papuihin ruokana. Pyrin ylipäätänsä useampia kertoja viikossa syömään ja tarjoamaan perheelle kasvisruokaa. Usein on tarjolla kasvissosekeittoja tai kasviskastikkeita pastalle, mutta vakioresepteissä on myös kolme erilaista versiota linssi/papusopasta. Tosi helppoa ja nopeaa ja tarpeet löytyvät mistä tahansa kaupasta. Kerralla voi tehdä isonkin kattilallisen. Meillä myös nuoriso näitä ylistää.

Herkullisen näköiseksi tätä ei tarvitse kehua

TOMAATTI-LINSSIKEITTO
6 annosta

1 rkl voita
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
10 dl vettä
2 dl punaisia linssejä
1,5 kasvisliemikuutiota
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk valkoisia papuja (tomaattikastikkeessa)
1 prk creme fraiche (yrtti-tomaatti)

Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten liemikuutiot ja lävikössä huuhdotut linssit. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Lisää tomaattimurska ja pavut ja jatka hauduttamisa noin 25 minuuttia. Lisää creme fraiche ja tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)