sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Terve vaan taas Tukholmalle


Pekkarisella on tammikuun lopulla syntymäpäivä, joten siitä olemme vuosittain saaneet hyvän syyn tehdä Tukholman risteilyn myös tammikuussa. Tämän vuoden syntymäpäiväristeilyn teemaksi valittiin Millesgårdenin taiteilijakoti Lidingön saarella.

IMG_6024

Lidingön saari, joka on myös oma kuntansa, sijaitsee karkeasti Värtahamnin vastarannalla. Julkisia käyttäen sinne pääsee Ropstenin tunnelbana-asemalta joko junalla tai bussilla. A-vyöhykkeen lipulla pääsee perille asti.

Matka Värtanista ei kuitenkaan ole kuin muutamia kilometrejä, joten me päätimme kävellä sinne. Pientä haastetta matkan varrella kohtasimme etsiessämme kävelijöille sallittua reittiä satama-alueella ja kunnioitettavan pitkiltä Lidingön silloilta. Luulenpa, että voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että nyt on nähty jonkun verran Tukholman takapihoja.

paprutähti

Millesgården on kuuluisan ruotsalaisen taiteilijapariskunnan Carl ja Olga Millesin koti, jonka alueella on muutamia muitakin rakennuksia, sekä kaunis, pengerretty puisto, johon on sijoitettu lukuisia Millesin patsaita. Taiteilijoiden kotitalo on rakennettu 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä.


paprutähti1

IMG_6045

IMG_6108

IMG_6060


Kun Carl Millesin taloudellinen tilanne 1930-40-luvuilla antoi taiteilijalle mahdollisuuksia toteuttaa unelmiaan, hän keräsi huomattavan kokoelman kreikkalaisia ja roomalaisia patsaita sekä muuta antiikin esineistöä. Tuo kokoelma on myös pysyvästi näytteillä Millesgårdenissa.

paprutähti2
Stora Ateljen
IMG_6095
Itäisen Gallerian patsaskokoelmaa
paprutähti3


IMG_6082
Musikrummet
Viime vuosien Tukholman kohteistamme Millesgården on ehdottomasti tehnyt minuun suurimman vaikutuksen. Olisin kovin mielelläni jäänyt ruokasalin pöydän alle, liinan suojiin asustelemaan. Päätimme kierroksen kuitenkin Millesgården Lanthandeliin, jossa tyylikkään kaupan suojissa toimii myös vähintään yhtä tyylikäs kahvila.

Tämän kulttuurikierroksen jälkeen ajoimme vielä bussilla ja tunnelbanalla keskustaan, mutta 3/4 porukastamme oli jo niin viluisia ja väsyneitä, että keskustan kierros jäi varsin lyhyeksi.

IMG_6181

Perheen miesväki sammui molempina iltoina kovin aikaisin, mutta Kisuprinsessa ja Paperitähti eivät suinkaan olleet valmiita antamaan väsymykselle periksi. Tomerasti jaksoimme molempina iltoina heilua ja keinua diskon tanssilattialla. "Äiti, sun muuvit on suoraan 80-luvulta!!" hihkaisi Kisuprinsessa ensimmäisenä iltana. No niinpä kyllä taitavat olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)