torstai 15. heinäkuuta 2021

Olihan se sota ihan kauhea!

Pekkarisella oli pulma. Talvella tuli Tallinkilta viesti, että kanta-asiakaspisteitä on vanhenemassa. Sehän on jollakin tapaa tulkittuna ilmaista rahaa, joten piti nopeasti varata kaksi risteilyä, joista toinen peruuntuikin sitten toukokuussa sattuneesta syystä. Heinäkuinen pikamatka Turusta Maarianhaminaan ei kuitenkaan peruuntunut.

Pekkarisella oli siis pulma, sillä hänelle on aina ollut sydämen asia suunnitella reissujemme ohjelma viimeistä piirtoa myöten. Suunnittelutyö on nimenomaan, vain ja ainoastaan, tehtävä lainaamalla perinteisiä matkaoppaita kirjastosta. Vaan kirjastoissapa olivatkin Ahvenanmaa-hyllyt tyhjää täynnä tänä kesänä. Ensimmäistä kertaa elämässään, hän joutui siis täysin luottamaan internetin tietoihin ja iltaisin ennen nukkumaan menoa tarkkaan tihrusti puhelintaan.

Mitähän tästä tulee, minä mietin. Aikaa oli perillä vain 24 tuntia.

En tosiaankaan uskottele olevani mikään Ahvenanmaa-asiantuntija tämän pikapyrähdyksen perusteella, mutta muutama havainto houkuttelee silti kertoa.

Maarianhamina itsessään ei minulle ollut ainakaan mikään citykohde numero yksi. Itse asiassa yllättävän tavallisen suomalaisen pikkukaupungin oloinen sekalaisine rakennuskantoineen, poislukien toki mukavat satama-alueet. Vastaavia löytyy Itä-Suomestakin samassa kokoluokassa useita. Vaan kyllä luonto saaristossa on upea.

Tästä johtuen itse en lähtisi tänne matkaan ilman mitään kulkuvälinettä. Meikäläiselle auto aina paras, mutta jos on kovasti reipas ja urheilullinen ja aikaa vähän enemmän käytettävissä, miksei myös polkupyörä. Kun kohteita vähän miettii etukäteen, yllättäen vuorokausikin riitti aika pitkälle, ideaali olisi varmaan pari-kolme vuorokautta. Tiet ovat oikein hyvässä kunnossa, mutta tällaiselle epävarmalle satunnaiselle pyöräilijälle enimmäkseen puuttuvat pyörätiet tai edes kunnon pientareet olisivat kyllä liian suuri este polkumoottorin käyttöön.

Koska minulla oli lähtöpäivää edeltävänä päivänä ollut synttärit, ensimmäisenä hoidettiin synttärikahvit alta pois. Perheen nuoriso vitsaili, että iskä on laittanut googleen hakusanoiksi: kahvila, romu, puutarha. Ja näin löytyi täydellinen kahvipaikka äidille Järsöstä. Johdonmukaisesti erään perheenjäsenen suunnitelmaa noudattaen siitä eteenpäin kolusimme idän, lännen ja pohjoisen ja etelän, viimeisen minuuttiin laivan check-inin alkuun asti.

Oli hyvä reissu, mennään toistekin!

Ja niin muuten, jostain luin, että Ahvenanmaalla pärjää ainakin turistikaudella suomen kielellä. Niin, enpä tiedä, kyllä meille sattui useampikin paikka ja ihminen som inte alls talade finska?

IMG_3764
Stickstugan Cafessa Paperitähden synttärikahveilla
IMG_3748 (2)
Stickstugan löytyy Järsöstä, aikalailla eteläosista, hurmaava paikka puutarhoineen


IMG_3773 IMG_3751 (2) IMG_3801 IMG_3809 IMG_3820
IMG_3824
Geta-vuoren näköalatornissa. Ikkunan karmit olivat sen verran epäluottamusta herättävässä kunnossa, että tornin juurelle ei juuri tehnyt mieli jäädä seisoskelemaan. Geta-vuori löytyy pohjoisosista.
IMG_3865 IMG_3869 (2) IMG_3877 IMG_3890 IMG_3906 IMG_3907 IMG_3913

Viimeiset kuvat Herröskatanin luonnonsuojelualueelta, eteläosista saarta jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)