Kun syksyllä 2016 aloitin opinnot Saaren kartanossa, minulle tuli täytenä yllätyksenä, että myös aikuisopiskelija voi lähteä opiskelijavaihtoon. Mahdollisuudesta kuultuani, päätin heti, että lähtisin. Pitkään jouduin kuitenkin pohtimaan, mikä olisi minulle sopivin kohde. Lopulta päädyin Ruotsiin, sillä päättelin, että ruotsin kielen taidon kohentaminen hyödyttäisi minua joka tapauksessa eniten. Samoin kulttuurimme ovat sen verran lähellä toisiaan, että myös kukkatöihin voisi löytyä suoria ideoita Ruotsista ehkä helpommin, kuin jostain tapakulttuuriltaan kovasti meistä poikkeavasta maasta.
Niinpä eräänä maaliskuisena sunnuntaipäivänä löysin itseni aurinkoisesta Norrköpingistä, Himmelstalunds Naturgymnasietin oppilasasuntolasta. Vaihtojaksoni nimittäin alkoi viikon mittaisella tutustumisella alan opintoihin Ruotsissa. Majoituksen päätin hoitaa minibudjetilla lukion asuntolassa, pesu- ja keittiötilat lukiolaisten kanssa jakaen.
Maanantaiaamuna minua odotti koulussa perehtyminen ruotsalaiseen floristien koulutusohjelmaan. Ryhmä, jonka mukana opiskelin, valmisteli parhaillaan töitään toukokuiseen näyttötutkintoonsa. Ruotsalaiset ovat ottaneet omaan tutkintojärjestelmäänsä paljon mallia suomalaisesta vastaavasta, joten mitään isoja yllätyksiä sieltä ei löytynyt. Kaikille floristin tutkinnon yhtäaikaa suorittaville tosin annetaan vuosittain neljä eri teemaa, joista jokainen valitsee itselleen mieluisimman ja tekee työt kyseisessä teemassa määriteltyjen ohjeiden mukaan. Työhön sisältyy myös kohtuullisen laaja kirjallinen osuus, joka esitetään varsinaisessa tutkintotilaisuudessa.
Sillä aikaa, kun muu ryhmä rakensi tekniikka näyttötöihinsä, minä sain tehtäväkseni tehdä kimpun Roosa nauha-kampanjan henkeen. Kimppuun minun piti itse tehdä jonkinlainen rakenne. Kyseinen kampanja on yksi tämän kevään näyttötutkintojen teemavaihtoehdoista. Tästä seurasikin päivän ensimmäinen klunks, kun sain käteeni työkalut. Mattoveitsi. Tuntuipa se kömpelölle kädessä.
Yllätykset jatkuivat, kun menin kylmiöstä hakemaan kukkia. Koska ryhmä tosiaan rakensi lähinnä tekniikkaa, he eivät kukkia tarvinneet, eikä käytettävissäni ollut kukkia, kuin minimaalinen määrä siihen verrattuna, mihin me Saarella olemme tottuneet. Näistäkin ainakin puolet oli lähinnä jo roskiskamaa.
Seuraavana päivänä vaihdoin porukkaa muutama viikko sitten aloittaneiden floristiopiskelijoiden ryhmään. Tässä porukassa sain somistettavakseni koulun myymälästä yhden ison ikkunan ja opiskelin tekstaamista siveltimellä. Lisäksi osallistuin muun ryhmän kanssa kasvien tunnistuskokeeseen.
Koulun myymälä on ollut auki vain perjantaisin muutaman tunnin ajan, mutta pääsiäisen jälkeen se suljetaan kokonaan. Myymälä pyörii nimittäin täysin opiskelijoiden työpanoksen varassa ja floristiopiskelijoista koulussa on kova pula. Harmi, sillä perjantaiaamuna myymälän avauduttua siellä kävi heti kova kuhina. Asiakkaita oli jonoksi asti.
Loppuviikosta sain vielä tehtäväkseni rakentaa kimpun minulle annettuun valmiseen kimppupohjaan. Kukkia ei ollut kylmiöön maagisesti mistään ilmestynyt lisää, joten ihmettelemistä jälleen riitti. Opettaja halusi myös arvioida työni, joka kaikilta osin saikin oikein hyvät arviot.
Viikko meni todella nopeasti. Suomalainen floristiikan opetus sai moneen otteeseen viikon aikana vuolaita kehuja. Olen oikein tyytyväinen, että sain tämän koulujakson sisällytettyä vaihtooni. Norrköpingistä siirryinkin sitten suoraan varsinaiseen harjoittelupaikkaani, Floristkompanietiin Tukholmaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)