keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Luumuhilloa

Eilen tuli tasan vuosi siitä, kun äiti kuoli. Voinpa vannoa, että päivääkään ei tämän vuoden aikana ole mennyt niin, ettei äiti olisi jossain yhteydessä mielessä ollut. Jotenkin sattui tämän sinänsä surullisen päivän teemaan sopivan keittiöhommat. Eikä nyt missään siivoilumielessä, sillä äidin keittiö oli aina kuin ydinräjähdyksen jäljiltä, vaan äidin hengessä loihditaan aina jotain herkkuja. Meillä se tarkoitti eilen sitten luumuhilloa.

Savossa, jossa lapsuuteni vietin, ei ikinä osannut edes kuvitella, että Suomessa kasvaisi luumuja. Siksi minulla ei tosiaankaan ole luumuherkkuihin minkäänlaisia perinteitä. Viime syksynä sain yhdeltä tuttavalta luumuja ja keitin niistä hilloa. Siitä tuli aivan kammottavaa, pöyristyttävän kitkerän makuista. Jokin meni pahasti pieleen.

Tänä syksynä naapurien puu tuotti luumuja reilusti yli heidän oman tarpeensa. Mekin saimme eilen kerätä satoa. Hyvälle maistuivat tuoreenakin, mutta taas aloin haaveilla siitä itse tehdystä luumuhillosta täydellisessä joulupöydässä.


Googlailin sitten vähän tuota luumuhillon valmistamista, ja keskusteluista kävi ilmi, että kitkerän maun aiheuttaja onkin kuori. Kuorimallahan siitä sitten selvitään. Kohtuullisesti kärsivällisyyttä vaativaa näpertelyä ja puhdasta käsityötä. Kiviä ei myös useimmista luumuista saanut ilman ankaraa väkivaltaa irti, joten päädyin sitten laskemaan luumujen kappalemäärän ja keräämään valmiista hillosta täsmälleen saman kappalemäärän kauniisti irronneita kiviä pitkillä pinseteillä.



Muutaman makumaistiaisen perusteella arvioisin, että tämä hillo on erinomainen kumppani juustoille. Joulutorttuja tästä tuskin tehdään, sillä maku ei yllättäen muistuta perinteistä luumumarmeladia ollenkaan. Värikin on aurinkoisen oranssi.

1 kommentti:

  1. Hei vaan Katri-kulta. Luumuihminen etelänmaalta eli Lundista tietää että se musta marmelaadi tehdään kuivatuista tummista luumuista. Itse joudun kippaamaan kottikärrykaupalla luumuja kompostiin, ne kypsyvät kaikki samana päivänä... Hillosta punaherukan tai raparperin kanssa. Kuivaa kuivaimella ohuita siivuja (saat yllättävän kirpeitä ja happoisia hedelmäkarkin korvikkeita). Katja

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)