sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Pestuumarkkinat

Rautalammilla on järjestetty pestuumarkkinat vuodesta 1821 lähtien syyskuun toisena viikonloppuna. Vielä 1900-luvun alussa vastaavat markkinat olivat hyvin yleisiä Savon suunnalla. Kyseinen tapahtuma on itse asiassa ollut aikanaan mikäpäs muu kuin rekrytointimessut, sillä tuona viikonloppuna taloihin on palkattu työväki tulevaa talvea varten. Edeltävä viikko on myös yleisesti ollut palkollisten vapaaviikko, joten pestin saatuaan lauantaina saattoivat he keskittyä markkinahuveihin sunnuntaina.

 
Täällä tätä syksyistä perinnettä on pyöritetty harvinaisen pitkään. Ei tietenkään alkuperäiseen tarkoitukseensa enää aikoihin muuta kuin hupimielessä ja hyväntekeväisyyden tähden, kun kunnan henkilökuntaa on saanut huutokaupassa joskus vuosien varrella huutaa itselleen työtä tekemään.
 
Mitä ilmeisimmin tässä on kuitenkin vuoden merkittävin tapahtuma pienelle kunnalle. Itsekään en 42 vuodeltani muista kuin yhden syksyn, jolloin en olisi markkinahumuun päässyt. Tunnelma on aina markkinamaisen iloinen ja värikäs, konkreettisesti ja kuvaannollisesti. Ja jos vielä sää kyseistä viikonloppua suosii, on väki paikalla runsaslukuisena, vaikka se ei näissä kuvissa välttämättä totuudelle tunnukaan.

 Sitä en kerro, tuliko täältä hankittua villahousut talveksi ja kiva kesälippa tulevaksi kesäksi.
Mutta sen voin kertoa, että ennen kuin olin ehtinyt sanoa päivää loppuun, oli taitava markkinamies saanut jalkani pölkylle ja rasvannut kumisaappaani ainutlaatuisella balsamilla, jota 30 euron purkkihintaan oli ehtinyt minulle jo kaksi purkkia myydä, ennen kuin tajusinkaan. Tämä tosiaan käy ymmärtääkseeni oikeastaan kaikkiin tarpeisiin elämässä. Ainoa asia, mistä ei jäänyt mainintaa mieleeni, oli tuotteen sopivuus ravintoaineeksi. Tuli muuten Pekkariselta palautetta tästä hankinnasta...


Olisikohan tuo niin, että minulle perinteistä tärkein on sitten kuitenkin tämä: Rompetori. Sitä ei tarvinne sen enempää selitellä. Viime vuosina sieltä ei enää juuri mitään ole mukaan lähtenyt, mutta katseleminen on aina yhtä mukavaa.

Syksyinen pieni savolaiskunta on ainakin ulkopuolisen silmissä kaunis ja seesteinen. Tervetuloa Pestuille ensikin syksynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)