sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Niskapään majakka

Tavanomainen tarina siitä, kuinka eniten saat silloin kun vähiten osaat odottaa, piti paikkansa tälläkin reissulla. Osasin kyllä odottaa, että yösijamme vanhassa majakassa Kattegatin salmen rannalla on varmasti kiva ja kauniisti sisustettu, kuvien perusteellahan sen itse valitsin. Mutta se, että se oli niin tunnelmallinen ja isäntä niin ystävällinen ja avulias, aamiainen aivan loistava, sekä ympäristö mukaanlukien läheinen Gillelejen kylä niin söpö, sitä en osannut odottaa.

 
paperitahti5

Gilleleje on noin 6400 asukkaan vanha kalastajakylä. Se on Sjellannin pohjoisin piste ja siellä on saaren tärkein kalasatama. On helppo uskoa, että kylä kuhisee kesällä lomalaisia, sillä hienot hiekkarannat ja tunnelmalliset ravintolat eivät ole voineet jäädä muiltakaan huomaamatta. Tänne haluaisin tulla vielä joskus uudestaan, seurata kalastaja-alusten paluuta mereltä, viettää päivän paahteisella rannalla ja syödä illallista jossain sataman lukuisista kalaravintoloista.

paperitahti6 IMG_8099 IMG_8006

Sijaintinsa puolesta Gilleleje palveli meitä kaikinpuolin täydellisesti. Halusin ajaa Kööpenhaminaan vievää upeata rantatietä ja käydä siinä matkan varrella Louisianan taidemuseossa. Molemmat toiveeni oli tästä käsin helppo toteuttaa.

Kööpenhaminakin olisi ollut nopeasti saavutettavissa, sillä sinne on täältä matkaa rantatietä pitkin noin 50 kilometriä. Suurkaupungin hulinaa emme kuitenkaan halunneet tähän lomaan sotkea, joten suurin osa ajasta täälläkin puolella saarta kulutettiin meren rannoilla kuljeskellen.

Vanha majakka, jossa yövyimme on Nakkehovedin itäinen majakka.  Majakan vanhimmat osat ovat peräisin peräti 1770-luvulta, mutta se osa, jossa me yövyimme on rakennettu 1850-luvulla.

IMG_8119 IMG_8034

Läntinen majakka sijaitsee samalla rannalla, noin puolen kilometrin päässä tästä. Siinä pidetään vielä tunnelman vuoksi pimeällä valoa päällä, mutta molemman majakan alkuperäinen käyttötarve on hävinnyt jo aikoja sitten erilaisten satelliitteja hyödyntävien navigointijärjestelmien myötä. Majakoiden sijainti korkealla rantatöyräällä takaa upeat merimaisemat niiden pihoilta. Läheltä laskeutuu portaat kivirannalle, jossa olisi ollut laiturikin. Ikuisesti aloittelevan avantouimarin rohkeus ei vaan riittänyt...

IMG_8118 IMG_8113 IMG_8108 IMG_8043

Bonuskuvassa uskollinen hepomme Gillelejen satamassa, jossa oli löytynyt kauppareissumme aikana mukavaa seuraa ympärille pöllähtäneistä kymmenistä toinen toistaan upeammista museoautoista. Häntä takarenkaiden välissä sitten luikahdimme siitä noloina takavasempaan runsaslukuisen yleisön ympäröimänä.

IMG_7993

2 kommenttia:

  1. Tuolla haluaisin joskus yöpyä minäkin. Majakoissa on jotain taikaa, aivan kuin meressäkin. Meren äärelle on päästävä joka kesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ko. paikkaa voin kyllä lämpimästi suositella. Ennen minä ajattelin, että sisämaan ihminen on järvi-ihminen ja piste. Mutta kyllä täytyy sanoa, että on se tuo meri ihmeellinen savolaisellekin ja sen rannalle tulee kyllä välillä kummallinen hinku.

      Poista

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)