sunnuntai 14. elokuuta 2022

MIKÄÄN EI JA KAIKKEA ON

Kisuprinsessaiseni, oikeastaan halusin pitää sinulle puheen juhlissa, mutta julkinen puhuminen herkillä hetkillä on viime vuosina osoittautunut mahdottomaksi, koska päädyn hillittömästi itkemään joka kerta. Etenkin niillä kerroilla, kun juhliin liittyy haikea muisto mummistasi, sillä hän viimeisinä elinaikoinaan kertoi minulle, että ihan kaikista eniten kuolemisessa häntä harmittaa se, ettei hän pääse mukaan teidän viiden serkuksen elämän tärkeisiin hetkiin. Vaan vähänpä mummi tiesi,  nääs tuohan ei oikeastaan pidä paikkansa. Jokaikisen juhlan valmisteluissa mummista puhutaan meillä moneen kertaan ja näihin juhliin jopa vintage-mekkosi ostit sen perusteella, että näytät siinä mummilta nuorena.

Joten tulkoon se puhe tässä, jotta juhlissa säästyimme itkulta.

Rakas kisumisuni,

Vaikka ulospäin joskus toiselle voi monen mielestä näyttää, ei kumpikaan meistä elä missään historiallisessa maailmassa, agraariyhteiskunnassa, jossa suutarin pojasta tulee suutari ja räätälin tytöstä räätäli. Ehkä siksi olin erityisen ällistynyt, kun nelisen vuotta sitten kerroit minulle, että olet hakenut opiskelemaan samaa tutkintoa kuin minä ja sinut on hyväksytty kouluun.

Eihän sen kai olisi pitänyt minulle sinänsä yllätys olla. Olitte Traktorimiehen kanssa viihtyneet alle kouluikäisinä joskus loma-aikaan työpaikalleni mukaan tulleina varsin mainiosti Instrumentariumin hallintoneuvoston huoneessa, karkkia syöden, johdon pohjattomasta jääkaapista limua juoden ja lastenleffoja videotykillä isolta näytöltä katsellen. Töissä oli kuulemma ihan huippua.

Kerran juurikin 6-vuotiaana sanoit sitten minulle, että aiot ryhtyä isona myös johdon assistentiksi. Kun aidosti häkeltyneenä tiedustelin, miksi ihmeessä, tuli pikkutytön varmuudella vastaus: siksi, kun se on niin helppoa. Kuulemma ei tarvitse muuta, kuin vastata puhelimeen, että valitettavasti Jaana ei ole nyt tavattavissa (ja tämä esitettiin niin virallisella äänellä, kuin 6-vuotias vain ikinä osaa).

Tässä sitä nyt ollaan, olet valmis itse vastaamaan puhelimeen täysin pätevänä johdon assistenttina.

Luulisi, että paljon absurdimmaksi ei tilanne olisi voinut enää mennä, mutta meni silti. Keväällä kerroit minulle, että olet saanut vakituisen paikan yrityksestä, jossa itse neljä vuotta sitten lopetin 16-vuotisen urani. Etkä mitä tahansa paikkaa, vaan juurikin sen saman, josta tuolloin vuonna 2018 lähdin uusia polkuja kulkemaan. Onnea myös siitä, sait maailman parhaat työkaverit. Sen tiedän, koska olen sen kokenut.

Näiden juhlien valmisteleminen yhdessä on ollut superhauskaa, niinkuin kanssasi kaikki aina on ollut ja on. Suunnitelmia on muutettu kaiken suhteen yhtä monta kertaa kuin niistä on puhuttu ja puhelimessa on puhuttu PALJON, kun kahdessa eri osoitteessa tarjoiluja valmisteltiin. Juuri niinkuin vain me osaamme. Mutta ei se mitään, sovittiin jo alkumetreillä, että mielijohteiden perässä mennään.

Ja niin näistä tuli juhlat teemalla mikään ei sovi mihinkään. Ja jos iskältäsi kysätään jatkolause teemaan kuuluu syvään huokaisten: ja kaikkea on aivan liikaa.


j15 j14 j16 j4 j5 j6 j7 j8 j9 j10 j11 j2 j3 j12 j13 j1

2 kommenttia:

  1. ihana teksti ja sieltähän löytyi tuttujakin. Onnittelut tyttärellesi ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Kyllä juhliminen on aina vaan niin kivaa, vaikka joka kerta viime hetkellä järjestelyjä tehdessä iskee epäusko ja -toivo, että varmasti kaikki menee pieleen ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)