sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Curryn makuiset makkaraperunat

Pääkaupunkiseudulla ei joka kadun kulmassa tosiaankaan enää törmää perinteisiin grillikioskeihin. Pikaruokapaikkoja on kyllä tarjolla enemmän tai vähemmän eksoottisine ruokineen, mutta perinteisiä porilaisia, iltapaloja ja makkaraperunoita ei etsimättä löydä.

Toisin on vielä Itä-Suomessa. Muutama vuosi sitten kesälomalla keksin viedä lapset Savontien Grillille Varkaudessa. Tilasimme kaikille makkaraperuna-annokset, sipulisilpulla ja sinapilla sekä ketsupilla höystettynä. Se tuntui olevan heille lähes veret seisauttava kokemus. Siitä lähtien grilliretki on kuulunut ainakin kertaalleen jokaiseen Savossa vietettyyn lomaan.

Kotioloissa perinteisiä makkaraperunoita ei ainakaan ilman rasvakeitintä pysty loihtimaan, eikä varmaan ole tarpeenkaan. Mutta joskus on tietysti mukava rohkeasti uhmata kaiken sortin terveysohjeita ja valmistaa vaikka pyhäpäivän ruuaksi jotain syntisen hyvää, ilman kasviksia ja kevennystä. Eikä edes esteettisesti lautaselle aseteltuna. Mättöä parhaasta päästä.

Tämän ohjeen hoksasin taannoin Pastanjauhantaa-blogista, jossa oli postaus Lidlin tuotteista. Hain sieltä itsekin sitten bratwursteja makkaracurrya varten. Ei tullut sen tarkemmin ohjetta katseltua, joten jouduin reippaasti mukailemaan alkuperäistä ohjetta, kun yhtä sun toista puuttui. Vaan oikein muikealle maistui näin vuoden ensimmäisenä päivänä.

Loppuvuosi jatketaan sitten terveellisemmissä merkeissä, jopa siinä määrin, että aloitetaan Pekkarisen kanssa vuosi tipattomalla tammikuulla.

Curryset makkaraperunat

pari pakettia bratwursteja pilkottuna
iso sipuli
kypsiä tomaatteja
balsamicoa
ketsuppia
currya

Ruskista bratwurstin palat öljyssä ja pistä sivuun odottamaan. Kuullota currya ja sipuleita pannulla öljyssä, kunnes sipulit pehmenevät ja heitä joukkoon pilkotut kypsät tomaatit. Anna porista sen verran, että tomaatit hajoavat. Alkuperäisessä ohjeessa oli tomaattipyrettä, mutta minusta tuoreista tomaateista tuli myös hyvä maku. Lorauta joukkoon vähän balsamicoa ja aika reippaasti ketsuppia. Lisää joukkoon ruskistetut bratwurstin palat ja anna vielä lämmetä, jos ehtivät jäähtyä.

Uunissa paistui rapeiksi vajaan tunnin ajan öljyssä pyöriteltyjä, suolattuja perunalohkoja.

Sitten vaan mätetään molempia sopivasti lautaselle ja herkutellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)