sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Korut

Olen kovasti mieltynyt 60-70-lukujen isoihin ja pelkistettyihin hopeakoruihin. Johtuneeko siitä, että pienenä tuli leikittyä äidin korurasialla kohtuullisen usein. Isä osti nuorena äidille usein lahjaksi koruja. Toki silloin muotikin suosi tuota tyyliä, mutta muutenkin isäni maku on aina ollut pelkistetty. Pidin kaikista näistä koruista paljon jo lapsena, ja pikkuhiljaa äiti ne minulle antoikin vuosien varrella ihan omaksi.


Liisa Vitalin Kultakeskukselle suunnittelema Pitsi-sarja. Nämä puolipyöreät korvakorut ovat vuodelta 1974. Sormuksen olen ostanut uustuotantona itse pari vuotta sitten.


Äiti oli saanut tätä sarjaa myös toiset korvakorut, jotka ovat vuodelta 1970.


Pitsi-sarjaa minulta löytyy vielä rannekoru vuodelta 1971 ja pitkä kaulaketju samalta ajalta.


Tummakivisen sormuksen on valmistanut vuonna 1963 Turun Hopea. Kivi lienee haukansilmä. Rannerengas on saman valmistajan tuotantoa vuodelta 1962 ja siinä on samanlainen kivi kuin sormuksessa.Tämä hopeasormus on vuodelta 1970, valmistaja Salovaara Ky Turusta. Jossain vaiheessa elämänkaarta tuo kovera puolikas oli irronnut ja hävinnyt. Äiti itsekään ei muistanut, mille sormus näytti ehjänä. Mutta minäpä muistin ja piirsin siitä mallin hopeasepälle, joka teki puuttuvan osan ja siis korjasi sormuksen.Sormus on 60-luvulta tanskalaisen Niels Erik Fromin sormus, jossa on istutettuna ruusukvartsi. Kivi on naarmuuntunut käytössä, joten suunnitelmissani on uusia se jossain välissä. Kun googlailin tätä juttua varten Fromin koruja, törmäsin jossakin ulkomaisessa verkkokaupassa myynnissä olleeseen saman sarjan rannekoruun. Olisipas mukava kokonaisuus.Tämän sormuksen ostin itse pari viikkoa sitten kirpputorilta. Se on ruotsalaisen korutaitelijan Owe Johanssonin jollekin suomalaiselle koruvalmistajalle 60-70-luvun taitteessa suunnittelema. Sormus on hopeaa, mutta sattumoisin löysin kaksi vuotta sitten eräältä torikirpparilta tismalleen samanlaisista mutta pronssisista paloista kootun Owe Johanssonin rannekorun.

2 kommenttia:

 1. Kävin sivuillanne aivan uteliaisuuttani ja korut joita esittelitte sopivat todella hyvin kauniisiin käsiinne.
  Minua kiinnostaa eritoten Haukansilmä jonka hakusanan avulla tänne löysin, LiisaVitalin tuotanto näyttää myös todellahyvälta
  Kiitos,nyt täytyy jatkaa askareita.
  Ystävällisin terveisin, birgitta

  VastaaPoista
 2. Kiitos Birgitta. Olen tosi uuttera kirppiksillä koluaja ja aina silmät tarkkana etsin näitä vanhoja koruja, mutta todella harvoin nykyisin enää löytää. Hyvä, että ihmiset ovat tajunneet niiden arvon ja toivottavasti käyttävät niitä itse.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)