perjantai 31. toukokuuta 2013

Mäkelänkadulla

Olen ollut yli kymmenen vuotta saman työnantajan palveluksessa. Myös toimipiste on ollut alusta lähtien sama. Koska työpisteeseeni pääsee kotoa järkevästi oikeastaan vain yhtä reittiä, aloin yhtenä päivänä suorittaa pieniä yhteenlaskutehtäviä. Olen kulkenut tuota samaista meno-paluureittiä näiden vuosien aikana varovaisestikin arvioituna yli 2000 kertaa. Pistää miettimään.


Kun reitti on niin perinjuurin tuttu, pelottavalla tavalla huomaa joskus lähes uinailevansa auton ratissa matkan  kotoa töihin ja takaisin. Toisaalta taas olen oppinut vuosien varrella tunnistamaan muutaman kanssakulkijankin.

Kahdesta heistä on tullut jostain syystä tärkeämpiä kuin muista.

Toinen on vanhempi mies, ahkera pyöräilijä. Tulee useimpina aamuina Mäkelänkadulla minua vastaan säällä kuin säällä reippaasti pyöräillen. Ainoastaan talven kylmimpinä ja lumisimpina kuukausina häntä ei aina näy.Vielä tärkeämmäksi tuttavuudeksi on kuitenkin muodostunut nainen, johon kiinnitin huomiota ensimmäisen kerran jo lukuisia vuosia sitten. Hänen ylävartalonsa oli toiselta puolen halvaantunut, mutta hän oli usein aamuisin jo ennen seitsemää reippaalla kävelylenkillä Mäkelänkadulla.

Sittemmin naista ei enää säännöllisesti näkynyt, kuitenkin ehkä noin pari kertaa vuodessa. Joka kerran hän näytti olevan pidemmällä kuntoutumisessaan. Invalidiliitolla sijaitsee Käpylässä kuntoutuskeskus, ja luulenpa, että tämä sinnikäs kuntoutuja käy siellä silloin tällöin kuntoutusjaksoilla. Tänä keväänä kun hänet pitkästä aikaa näin, halvaantunut käsikin liikkui upeasti lähes normaalia liikerataa. Siitä tuli hyvä mieli.

Satunnaisesti huomioni saattaa myös kiinnittyä tiettyihin autoihin, jotka kulkevat samoihin aikoihin ruuhkissa minun kanssani, mutta niistä ei koskaan ole muodostunut näin pitkäaikaisia matkakumppaneita.Eikö tuo liene se sama turvallisuushakuisuus, joka estää minua vaihtamasta työpaikkaa, myös näiden ystävyyksien takana. Tuntuu mukavalta huomata, että vaikka muurit välillä heiluvat ja ympärillä jyrisee, on paljon kuitenkin asioita, jotka pysyvät turvallisesti ennallaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)