9+2 eiku 8+2 eiku 3+2. Täysin tuttua huttua ja ihan vanha klisee, että elämänpolun varrelle tupsahtelee aina yllätyksiä, isompia ja pienempiä, mukavampia ja vähän vähemmän mukavia. Niinpä meillä tämän juhannuksen viettäjien väkimäärä mummolassa eli melkein viimeiseen hetkeen asti. Viikkoa ennen keskikesän juhlaa ilmoitti Traktorimies viettävänsä juhannuksen Sulkavan mökillä kavereidensa kanssa, ja aatonaattona kesken työpäivän hälytti P-veli ikävällä uutisella, että perheeseen oli pesiytynyt vatsatauti ihan sitä pahinta laatua.
Näinpä pakkautui autoon vain kolme henkeä ja koira viettämään juhannusta puolityhjässä talossa. Onneksi juhannuspäivänä saatiin sentään kylään iskä ja bonusmamma. Koska P-veli on ruokapuolen aina alan ammattilaisena meidän juhlissamme suvereenisti hoidellut, oli Paperitähti todellakin tiukan paikan edessä, sillä kahden päivän juhlamenun suunnittelu, hankinta ja valmistaminen jäikin aika yllättäen omalle vastuulle vajaan vuorokauden varoitusajalla.
Tuulee, eiku sataa, eiku paistaa aurinko. Eiku tuulee ja sataa sittenkin. Katan tän pöydän ulos, syödään ulkona. Eiku, täällä tuuleekin niin, ettei liina kestä pöydässä. Eiku, haluankin ne punaiset tuolit, joista äiti tykkäsi tosi tosi paljon. Sehän ne nämä keräilikin. Äidille juhannus oli tärkeä juhla. Ja lopulta satoi niin kaatamalla, että syötiin sisällä ja kattauskuvat piti lavastaa vieraiden jo lähdettyä ulkopöydälle.
Ettehän te muuta tarvii kun savulohta, uusia perunoita ja juhannusrieskaa, kirjoitti P-veli, kun voivottelin ruuanlaiton vaikeutta. Eiku, apua! Meinasin unohtaa sen juhannusrieskan! Tuikitärkeä perinne, juhannusruoka, jota teki äitini ja mummini ja varmaan kaikki muutkin emännät aikoinaan Varkauden seudulla. Koska ohraryynejä täytyy liottaa yön yli, aatoksi ei enää rieska ehtinyt. Paistettiin siis juhannuspäiväksi. Ohje tässä lähinnä itselleni talteen. Sillä jos tämä ei ole omiin perinteisiin koskaan kuulunut, tätä ei osaa ehkä himoitakaan.
SAVOLAINEN JUHANNUSRIESKA
1 litra piimää
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaviiliä
50 g sulatettua voita
1,5 tl suolaa
Liota ohraryynejä piimässä yön yli huoneenlämmössä. Lisää muut aineet ja paista n. 200 asteessa, kunnes rieska on kauniin ruskeata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)