keskiviikko 6. elokuuta 2014

Nytpä tahdon olla ma, pienen mökin laittaja

Pyörähdin tänään Savonlinnassa. Minulla oli suuria vaikeuksia löytää sieltä kierrätyskeskus, jonne tuntemani tieyhteys oli katkaistu. Tällä kertaa sitkeästi etsivälle annettiin kuitenkin ruhtinaallinen korvaus, sillä perillä minua odottivat nämä. Oy Juho Jussilan Jyväskylässä valmistamat pienoismallit perinteisistä suomalaisista rakennuksista alkuperäispakkauksissaan. Laatikoissa on siis kaikki nuo kansikuvan neljä rakennusta.

131 133

134

Jostain Ebayn tapaisesta lähteestä googlailin, että nämä  olisivat 40-50-luvulta, mutta itse en kyllä ihan noin vanhaksi usko. Tietääkö kukaan, löytyisikö virtuaalimaailmasta Juho Jussilan tuotekuvastoja vuosien varrelta?

Muistan lapsuudestani, että tätini luona oli näitä samanlaisia hirsitaloja ja jokaisen vierailun kohokohta oli se, kun sain purkaa ja kasata rakennukset takaisin. Tädin luona oli myös täytetty huuhkaja, jota ihastelin vähintään yhtä paljon kuin näitä mökkejä. Sellaisen kun joskus löytäisi. Tädin pöllö tuhoutui tulipalossa.

Palattuani Savonlinnasta mummolaan päätin punkkeja uhmaten kerätä minua pakkomielteenomaisesti vaivanneet vadelmat rantapöheiköstä. Saalis oli todella kehno, maasto oli epätasainen, olin lentää nenälleni joka toisella askeleella ja tunsin punkkien hiipivän vartalollani joka sekunti. Lopulta sain räpisteltyä kasaan desin verran rupisia marjoja, jotka syötin koirille. Nehän niitä ovat joka tapauksessa himoinneet koko viikon.

144

137
vatut

 Toivon Juho Kusti, että sinä pidät syksyn väreistä. Minä en. Mutta kyllä ne alkavat olla todellisuutta.
jk

3 kommenttia:

 1. Mulla on yksi noista Juho Jussilan tönöistä, tuo päärakennus. Sain sen lahjaksi joskus 70-luvun lopulla kai. Isänäidillä oli tuo aitta, lieneekö sekin perintönä meidän perheessä.
  Mallit voi hyvinkin siis olla 40-50 -luvulta, mutta kyllä noita on tehty paljon myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullakin on joku näitä kotona suurinpiirtein 80-luvulta. Löysin yhden leluaiheisen blogin, jossa kirjoittaja kertoo omasta lapsuudestaan 50-60-luvun Turussa, ja siihen voisinkin uskoa, että nämä ovat jostain 60-luvulta. Hyvin säilyneet pakkaukset joka tapauksessa. Hintalaput on pääosin revitty pois, mutta näkee kuitenkin että Stockmannilta on ostettu, hintaan 36-39 markkaa. Jyväskylän kaupunginkirjastossa olisi pari kokoelmaa Juho Jussila aiheista materiaalia, joten ehkä sinne joskus lomalla...

   Poista
 2. Puulelutehtaan vuosikymmenet : kasvattavien puulelujen valmistaja Juho Jussila Oy 1923 - 1980
  https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/26744 (lähteiden viitenumerot ovat hukassa)
  https://www.jyu.fi/tdk/museo/jussila/fortuna.html
  https://www.jyu.fi/tdk/museo/jussila/leluneuvos.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)