tiistai 6. joulukuuta 2011

Hyvää itsenäisyyspäivää!


Ainakin minulle itsenäisyyspäivä on tosi voimakkaasti leimautunut isovanhempien muistelemiseen. Vasta nyt vähän vanhempana olen alkanut ymmärtää sen valtavan uhrauksen, jonka meidän sukupolvemme isovanhemmat joutuivat aikanaan tekemään. Miehet viettivät suurimman osan parhaasta nuoruudestaan todella karuissa olosuhteissa rintamalla ja naiset pitivät yllä yhteiskuntaa kotirintamalla. Sen jälkeen jatkoivat haasteiden parissa vielä pula-ajan.

Minä olen siitä onnellinen, että olen saanut pitää molemmat ukkini ja toisen mummini pitkälle aikuisikään elämässäni. Toinen ukeistani muisteli sota-aikoja varsin hillitysti, mutta toinen vanhemmiten masennukseen sairastuttuaan ykisi muisteloitaan niin, että olimme kaikki niitä juttuja välillä enemmän kuin korviamme myöten täynnä. Harmi! Nyt kyllä harmittaa, miten monta asiaa jäi kysymättä. Varsinkin mummilta naisnäkökulmasta siitä, millaista se arjen pyörittäminen ilman miehiä oli.

Lotta-järjestön toimintakin sodan aikana on viime vuosina alkanut kiinnostaa kovasti. Tuusulassa olemme aika onnekkaita, kun meiltä löytyy oma Lottamuseo. Paitsi että se on hieno pieni museo, siellä tarjoillaan myös sydäntalvien sunnuntaina kohtuuhintaan soppalounasta. Joten niinä talvina kun Tuusulanjärven jäällä pääsee ulkoilemaan, suosittelen lämpimästi lämmintä kaakaokuppia ja pullaa tai maistuvaa soppaa Lottamuseon kanttiinissa.

Ainoa isovanhempani, jota en kovin hyvin päässyt tuntemaan, on isäni äiti: Liisa-mummi. Hän kuoli, kun olin 7-vuotias ja oli sitä ennen jo muutaman vuoden vakavasti sairas, joten muistikuvani ovat aika hataria. Liisa-mummilta on kuitenkin jäänyt sukuumme elämään muutama mukava herkkuresepti. Molempia tulee tehtyä silloin tällöin, meidän suvussamme kai nämä pari reseptiä ovat sitten jo klassikoita.

Liisa-mummin murokakku on yksinkertainen, mutta maistuva leivonnainen, johon saa kätevästi upotettua puoli purkkia mitä tahansa hilloa, jota tämä hillotehdas tuottaa ylijäämäksi asti.

MUROKAKKU

1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1,5 dl voisulaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Joukkoon sekoitetaan voisula ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele suurin osa taikinata irtopohjavuuan pohjalle ja levitä sen päälle hilloa tai marjoja. Murustele loput taikinasta hillon päälle. Paista 225 asteessa reilun parikymmentä minuuttia, kunnes on kauniisti ruskettunut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)