sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Viivan mestari

90-luvun alussa tykästyin intohimoisesti Pauli Vuorisalon (s. 1944) taiteeseen. Tapa, jolla hän muutamalla lennokkaalla viivalla onnistuu tekemään kuvia ja värien käyttö jotenkin vaan tekivät minuun syvän vaikutuksen.

Opiskelijana ei paljon tarvinnut taidehankintoja harkita. Kun kuitenkin satuimme tekemään sivutoimisia talonmiehen hommia ja asumaan Arabian tehtaan vieressä, tuli tehtaanmyymälässä piipahdeltua jos ei nyt ihan päivittäin niin ainakin viikoittain. Oikein pitkään kun pihisteli rahoja, pystyi poistomyyntihyllyiltä joskus jotain hankkimaankin.

Niiltä ajoilta on peräisin tämä Pauli Vuorisalon Tukaani-patsas vuodelta 1990. Arabian taideteollisuusosaston tuote. Patsas on noin 40 cm korkea, joten vähän sellainen säilytysongelma, silloin kun ei ole esillä. Kummasti se kuitenkin vuosien jälkeenkin silmää miellyttää ja pääsi taas pienen tauon jälkeen esille. Muistelen, että poistohyllyllä olisi ollut vastaava patsas jollain toisella väritykselläkin, mutta yhdenkin hankkiminen aiheutti jo jonkunmoisen loven käyttörahoihin, niin sinne se toinen sitten jäi.Lisäksi hankittua tuli kaksi Vuorisalon kuvilla koristeltua lasimaljaa. Toinen niistä on ainoa esine, joka meillä lasten pienenä ollessa särkyi. Sekin taisi olla oma vikani, kun jätin maljan liian matalalle pikkuisten ulottuville. Toinen on tämä maljakko, signeerattu kappale vuodelta 1990.Muutama vuosi sitten antiikkiliikekierroksella Kruunuhaassa istuin kahvilassa ihailemani taiteilijan viereisessä pöydässä. Olisihan tuota voinut jotain kohteliasta vaikka sanoa, vaan menin sitten niin jumiin, että tuijotin vaan. Toivottavasti edes ihaillen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)