sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Ootteko tulleet ootteko tulleet kenkiänne hakemahan?


Meille on kertynyt jonkunmoinen määrä enemmän tai vähemmän vanhoja kenkiä. En voi sanoa, että niitä mitenkään keräilisin, niinkuin en keräile mitään muutakaan sen kummemmin. Kauniit, vanhat kengät vain löytävät tiensä meille milloin mistäkin, jos muutamat kriteerit kohtaavat. Useimmiten kai kirpputoreilta, mutta on minulla tiedossani yksi vallan mainio kenkäkauppakin, jonka takahuoneen varastosta joskus saan ostaa jonkun parin uusia, käyttämättömiä, mutta jostain tuolta 50-70-luvuilta peräisin olevia kenkiä.Vanha kenkäpari päätyy meille, jos sen muotoilu hivelee silmääni, hinta on sopiva, kunto hyvä tai jopa käyttämätön ja mieluusti mukana saisi seurata myös se alkuperäinen laatikko. Pääosin jalkineiden olisi hyvä olla minulle sopivaa kokoa. Nyttemmin tuosta kokoasiasta on mukava kyllä voinut alkaa vähän joustaa, sillä tyttäreni jalka on selkeästi pienempi ja häntäkin vintage-kengät miellyttävät kovin. Vaikuttaa sille, että aiemmin naisten jalat olivat pienempiä, sillä pieniä kokoja on selkeästi useammin tarjolla. Liian isoja saatan myös ostaa, sillä niitähän voi aina pohjallisella muokata sopivammaksi. Onpa sitä kantapäässä joskus joutunut käyttämään kaksipuoleista teippiäkin varmistaakseen kengän jalassa pysymisen.


Kun nyt näiden vanhojen kenkien lisäksi meille on kertynyt mukavan pyöreä määrä myös vanhoja nahkaisia käsilaukkuja, on suutarien tarjontaan tullut tutustuttua viime vuosina aika tiheään. Nopeasti huomasin, että perusmarketeista ei nahkan ja kenkien hoitoon kovin kummaisia tarpeita löydy. Vaan suutareilta löytyy. Ja sieltä löytyy ratkaisu monenmoiseen pulmaan muutenkin. Puolipohjia ja korkolappuja laitatan kenkiini aika usein. Käsityö ei ole Suomessa ihan halpaa, mutta toisaalta kenkiä hyvin hoitamalla ne säilyvät ihan toisella tavalla käytössä.

Tähän mennessä parhaan valikoiman erilaisia nahan hoitoaineita olen löytänyt Forumin suutarilta. Tarjolla on kiillokkeita tosi monessa värissä ja sävyssä. Löytyy kenkävoiteita, jotka sisältävät runsaasti pigmenttiä ja peittävät siten aika pahastikin naarmuuntuneen pinnan ja sieltä löytyy myös nahkamaaleja.

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)