lauantai 29. kesäkuuta 2013

Ditmar Urbach

Minulle on vuosien varrella kertynyt unkarilaisen Granitin tehtaan käyttöposliinin lisäksi myös jonkin verran Tsekkoslovakiassa valmistettuja Ditmar Urbachin astioita. Tehdas on perustettu 1880-luvun alkupuolella ja yhdistetty kahdesta eri posliinitehtaasta. Usean omistajanvaihdoksen jälkeen vuonna 1938 natsit ottivat sen haltuunsa ja 1945 tehdas kansallistettiin.

Tehtaan vanhempi tuotanto näyttää olevan ihan maailmanlaajuisestikin keräilytavaraa, mutta siitä ei näissä minun astioissani ole kyse kuitenkaan. Minun kaapeistani löytyy halpaa käyttöposliinia vanhimmillaan jostain 70-80-luvun hujakoilta. Veikkaisin myyntipaikoiksi samoja kuin Granitillakin, eli ainakin Anttila ja jotkut isot marketit.

Muodot ovat pelkistettyjä ja siirtokuvissa löytyy monenlaista. Aika yleinen on ollut romantiikan nälkää taltuttava ruusu, mutta pelkistetympääkin kuviota löytyy. Pääosin olen onnistunut löytämään eri kokoisia kulhoja, mutta tuota ruskeakukkakuviota minulla on myös syviä ja matalia lautasia mökillä.

Astiahullu mikä astiahullu.4 kommenttia:

 1. Kiitos kuvista, oli kiinnostavaa kun olit etsinyt myös tietoa tehtaan historiasta.

  En ole ollenkaan perehtynyt näihin astioihin ja olikin hauska huomata että osa on tuttuja!

  Minulla itselläni on setti noita kulhoja joissa on kyljessä sininen kukkaornamentti, isovanhemmiltani löytyvät nuo ruusukupit ja noita pilkullisia taas ihailen kirpputoreilla mutta en ole vielä onnistunut löytämään hyväkuntoisia.

  Tuossa ruskeaornamenttisessakin on karua, syksyistä kauneutta...

  On oikeastaan harmi että on niin paljon kauniita astioita koska niitä kaikkia ei voi mitenkään hankkia saati että ehtisi jopa joskus käyttääkin :) onneksi niitä voi ihailla ainakin näin blogien välityksellä.

  VastaaPoista
 2. Mäkin tuskailen ja tasapainoilen jatkuvasti näiden kaikkien kauniiden tarjolla olevien astioiden kanssa.

  Olis niin mukava kerätä vaikka kuinka paljon. Nyt olen pistänyt rajoitteeksi kuitenkin hinnan, eli se mitä ostan ei saa maksaa kuin muutaman kolikon.

  VastaaPoista
 3. Ihania kulhoja. Itse löysin eilen yhden kulhon numerolla yksi, ja samalla leimalla. Hinta oli 1,50€. Etsin tietoja ja päädyin tänne lueskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva. Vielä näitä sieltä täältä aina välillä putkahtelee vastaan. Erilaisia kuvioitakin kiitettävä määrä. Mukavan näköisiä kattauksia näillä aikaiseksi saa, vaikka käyttäisi eri kuvioitakin, kun muodot kuitenkin ovat samat. Onnea kirpparikierroksille jatkossakin!

   Poista

Kiitos kommentistasi, kuuntelen mielelläni, mitä mielessäsi liikkuu;-)